Benyusz Tamás

Felnőttképzési szakértő FSZ/2020/000081)

Nyíregyházán, a Mezőgazdasági Főiskolán végeztem 1983-ban Mezőgazdasági gépészmérnök szakon. 4 éves termelésben végzett vezetői munkám után kerültem az oktatásba, ahol 37 évet tevékenykedtem.

Műszaki tanárként a Tiszavasvári Középiskolában szakmai tantárgyakat tanítottam. 2007-től az iskola szakmai igazgató helyetteseként irányítotam az iskola rendszerű szakmai oktatást és a felnőttképzést. Pedagógia szakos bölcsész diplomámat a Debreceni Egyetemen szereztem. Szakdolgozati témám, az Észak-alföldi régió felnőttképzésének didaktikai problémái. Így egyesültek bennem a felnőttképzés gyakorlati és elméleti problémái és azoknak megoldásai.

Az Tiszavasvári Középiskolában az iskolarendszerű szakmai képzések mellett folyamatosan végeztük a felnőttképzést. 2008-ban részt vettem az iskola felnőttképzési akkreditációjának kidolgozásában és azt követő ellenőrzéseken. Képzési programok írását ettől kezdve végzem. A képzések között egyaránt volt piacalapú és támogatott, az elmúlt években több uniós támogatású is (TÁMOP, GINOP). 

2015 júniusától a Nyíregyházi Szakképző Centrum létre jötte után velük közösen végzem a felnőttképzési szervezési feladatokat, képzési programok írását, szakértését.

2015 őszén kerültem be a programszakértői névjegyzékbe és végzem aktív szakértői feladataimat.

2020. szeptemberétől az új jogszabályi előírásoknak megfelelve kaptam meg az FSZ/2020/000081 felnőttképzési szakértői számomat.

2022. júniusától elhagyva az állami oktatási rendszert, 2 évig az ABC Oktatási Stúdió Kft. főállású szakmai vezetője voltam. Jelenleg a Hot & Cold Therm Kft. képzési szakértőjeként tevékenykedem.

2004-től a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakmai vizsgabizottsági tagjaként, majd vizsgafelügyelőként veszek részt szakmai vizsgákon.

A mezőgazdasági szakmák vizsgaelnöki, vizsgafelügyelői névjegyzékében szerepelek.

2021 januárjában elvégeztem a Nemzeti Akkreditációs Hivatal Vizsgaközpontok ellenőrzésére hivatott, "A személytanúsítás akkreditálási követelményei" felkészítést, ennek megfelelően vizsgaközpontok akkreditációjának vagyok a szakértője.