A Szakképzés 4.0 stratégia alapvető változásokat hoz a szakképzésben és a felnőttképzésben is


Szakképzés 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom felnőttképzést érintő összefoglalása:

2020-tól egy reform következik be a felnőttképzésben, ugyanis Magyarország Kormánya elfogadta a Szakképzés 4.0 dokumentumot, amely egy lényegesen hosszabb időtartamú, digitalizált képzési/oktatási rendszert hoz létre. Ennek szükségességét azzal indokolták, hogy "a jelenlegi rendszer alapvető problémája, hogy a rendszer nem képes objektív módon mérni a hatékonyságot". A képzések eredményességét a Digitalizált Munkerő-piaci Program nevű informatikai rendszer létrehozásával kívánják mérni. Dr. Palkovics László a dokumentumban nyilatkozta, hogy "a magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa a minőségi szakemberképzés", ezt pedig az OKJ tanfolyamok idejének nagymértékű megnövelésével kívánják elérni.

Milyen változásokra kell számítani a felnőttképzésben?

A jelenlegi OKJ felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú OKJ tanfolyamok szervezését. Ezzel egy gyorsabb lefutású képzésbe, a szükséges elméleti tananyag leadásával és a gyakorlati feladatok elsajátításával tanulhatják meg az új szakmát a munka és család mellett tanulni vágyók, hiszen számukra is teljesíthetők az időbeli feltételek.

2020-tól a jelenlegi rendszer megszűnik, az OKJ szakmák már csak sokkal hosszabb iskolarendszerű képzésekkel lesznek elérhetők. Ez annyit jelent, hogy jelenlegi időtartamok helyett, több év alatt lehet majd elvégezni a szakmai képzéseket. A dokumentum életbe lépését követően valóban létrejön egy automatizált, követhetőbb eredményességet mérő képzési rendszer, viszont az időben meghosszabbított tanfolyamok megnehezítik a munka és család mellett, vagy a saját vállalkozás miatt új szakmát tanulók lehetőségeit.

A jelenlegi 760 OKJ szakmából kevesebb mint 200 OKJ szakma marad. A rövidebb időtartamú képzések megszűnnek, "beolvasztásra" kerülnek nagyobb, hosszabb idő alatt elvégezhető komplex képzésekbe.


A teljes stratégia itt olvasható